Sloga “paprastai“.

1402226227247413Pasiilgau Jūsų. Visai neturėjau laiko pasidalinti savo žiniomis ir patirtimi. Pradėjau rašyti apie lėtinį ir ūmų skausmą, tačiau nespėjau pabaigti. Greitu metu galite laukti straipsnio šia tema.

Bet dabar negaliu atsidžiaugti naujais potyriais dirbant tą patį darbą, kaip ir anksčiau – šeimos gydytojo valstybinėje įstaigoje bei osteopato, grįžus iš naujo endobiogeninės medicinos seminaro.

Turiu prisipažinti, kartais gailiuosi, kad “prasidėjau” su ta holistine medicina. Viskas būtų daug paprasčiau.

Tačiau pasisuko kitaip.

Pradžioje atradau osteopatiją, kur nepaaiškinamos problemos surado struktūrinį komponentą – randi judesio barjerą, jį panaikini.

Vėliau atsirado endobiogeninis metodas, kur nepaaiškinamos problemos surado funkcinį komponentą – randi, kodėl sutriko funkcija, pakoreguoji.

Šeimos gydytojo darbe dažniausiai susiduriu su lėtinėmis problemomis. O lėtinės problemos todėl ir yra vadinamos lėtinės – dažnai belieka tik gūžčioti pečiais. Pateiksiu pavyzdį.

Labai aktualu dabar – sloga.

Tiesiog sloga, arba pasikartojanti sloga, arba sinusitas, arba lėtinis sinusitas ir lėtinė sloga. Kaip žinia, sloga jei nepraeina per tris dienas, praeis savaime per dešimt. Čia šnekant apie ūmią. Bet kodėl vienas žmogus serga reguliariai, o kitas nežino, kas yra užsikimšusi nosis? Kodėl vienam žmogui sloga komplikuojasi trachėjos uždegimu, o vėliau bronchitu? Kodėl kitam sloga pastoviai pereina į sinusitą?

breathe-in-breathe-out

Kokia yra slogos etiologija (kilmė)? Anksčiau būčiau atsakiusi – infekcija. Tačiau štai kur yra painiojama priežastis su trigeriu (sukėlėju). Visi esame tarp tu pačių infekcijos sukėlėjų, tačiau nevisi sergame.

Ar atsimenate kaip šnekėjomės apie nervų sistemos dalis?

Manyti, kad nervų sistema neturi nieko bendro su sloga yra nematyti toliau savo nosies galiuko.

Šiuo atveju mūsų nervų sistemos dalys funkcionuoja taip, kad lokaliai nosies gleivinėje dominuoja vazospazmas (kraujagyslių spazmas, susitraukimas) ir skysčių užsibuvimas (stazė). Para-simpatinė nervų sistema padidina kraujo priplūdimą į nosies gleivinę, kad pateiktų daugiau su infekcija kovojančių ląstelių. Alfa-simpatinė sutraukia kraujagyslės, kad tos ląstelės galėtų būti uždegimo vietoje ilgiau. Beta-simpatinė nervų sistema turėtų nuimti spazmą. Tačiau žmonėms su lėtine sloga to neatsitinka dėl Beta-simpatinės nervų sistemos nepakankamumo, arba Alfa-simpatinės per didelio tonuso, arba dar kitų priežasčių. Spazmas išlieka ir liga įsisenėja.

Alfa-simpatinės nervų sistemos padidėjęs aktyvumas sukelia egzokrininės (išorinės sekrecijos) funkcijos stimuliaciją. Egzokrininė kasos funkcija yra gaminti virškinimo fermentus. O tai reiškia, kad yra gaminama daugiau kasos sulčių, daugiau pasisavinama baltymų, o iš baltymų pagaminama daugiau gleivių.

Apačioje, tiesiog supratimui koks sudėtingas yra mūsų kūnas pridedu lentelę, kurioje sloga yra parodoma kaip visuma faktorių (nuotrauka iš Gyd. Kamyar Hedayat vadovėlio).

unnamed

Ar esate bandę gydyti slogą kasos fermentų preparatais arba tiesiog dieta be pieno produktų? O papildžius dietą juodųjų ridikų sultimis? Levandų ir melisos eteriniais aliejais?

Kitas dalykas yra kaukolės kaulų judrumo sutrikimai. Šnekant apie slogas ir sinusitus, dažnai dėl gimdymo traumos, dėl odontologinių intervencijų pakinta žandikaulių, akitkaulio dinamika. Taip gali atsitikti ir dėl kietojo smegenų dangalo restrikcijų (“stabdžių”), tada priežastis bus visai kitame gale. Nepamirštant apie tai, kad kaukolės kaulų bei kitų kraniosakralinės sistemos dalių paslankumas turi įtakos ne tik struktūrai, bet ir nervų sistemos funkcijai. Šių problemų korekcija, taip pat minkštųjų audinių drenažas padeda suretinti pasikartojimus, palengvinti simptomus bei integruojant kitus gydymo metodus (žiūrėk aukščiau) ilgainiui atsikratyti problemos.

Taigi, po naujo endobiogeninės medicinos seminaro jaučiuosi pakylėta. Nes galiu būti daug efektyvesnė gydydama labai paprastas ligas.

Man jau nebereikia gūžčioti pečiais.

5 komentarai apie “Sloga “paprastai“.

  1. Atgalinė nuoroda: Sloga “paprastai”. | EMIFA

  2. Yulija,dziaugiuosi Tavo entuziamu,bet kuo lisi toliau i miska,tuo bus daugiau medziu.Pazinimui galo nebus.Svarbu,kad jegos neapleistu nei po 10,nei po 30 metu kasdienes ir intensyvios praktikos.Apie sloga galima kalbeti be galo.Linkiu nauju atradimu.Aciu,kad dalinies su visais:-)

    Patinka

  3. Ačiū už naudingą pasidalinimą.

    “Ar esate bandę gydyti slogą kasos fermentų preparatais arba tiesiog dieta be pieno produktų? O papildžius dietą juodųjų ridikų sultimis? Levandų ir melisos eteriniais aliejais?“ – ar dietą be pieno produktų bei ridikų sultis rekomenduotumėte nuolatos ar tik susirgus? Ir kokie kasos fermentai tinka?

    Patinka

Parašykite komentarą